Obrzezanie chroni przed zakażeniem HIV, zmieniając mikrobiom penisa?
17 kwietnia 2013, 10:13Obrzezanie znacząco zmienia mikrobiom penisa. Wg doktora Lance'a B. Price'a z Translational Genomic Research Institute (TGen), chroni to przed zakażeniem wirusem HIV.
Strasi ojcowie mają mniej atrakcyjne dzieci?
24 marca 2014, 14:08Twarze dzieci starszych ojców są mniej atrakcyjne. To skutek dodatkowych mutacji genetycznych w plemnikach.
Pingwiny antarktyczne zagrożone chorobami zakaźnymi?
30 grudnia 2014, 12:18Coraz popularniejsza turystyka antarktyczna i ocieplenie klimatu zwiększają zagrożenie pingwinów chorobami zakaźnymi.
Oszukać autonomiczny samochód
7 września 2015, 09:24Kosztujący tysiące dolarów laserowy system LIDAR stosowany w autonomicznych samochodach może zostać oszukany za pomocą sprzętu o wartości 60 USD. Jonatan Petit z firmy Security Innovation mówi, że udało mu się spowodować, by czujniki wykrywały nieistniejące samochody, pieszych i ściany
Eksplozja otyłości na terenie wiejskich Chin
27 kwietnia 2016, 12:25Wskutek zmian socjoekonomicznych częstość występowania otyłości wśród młodych Chińczyków z obszarów wiejskich szybko wzrosła.
Wylesianie w krajach rozwijających się sprzyja malarii
23 maja 2017, 10:47Wywołane przez ludzi wylesianie prowadzi do wzrostu liczby przypadków malarii w krajach rozwijających się.
Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku
21 marca 2018, 11:18Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.
Spożywanie oliwy przynajmniej raz w tygodniu może zmniejszać tendencję do powstawania zakrzepów
9 marca 2019, 05:07Badanie przeprowadzone na grupie zdrowych otyłych osób pokazało, że spożywanie oliwy co najmniej raz w tygodniu wiąże się obniżoną aktywnością płytek krwi (trombocytów), co może zmniejszać tendencję do powstawania skrzeplin i blokowania przepływu krwi.
Mniejsza ilość aminokwasów siarkowych = niższe ryzyko kardiometaboliczne?
3 lutego 2020, 14:32Dieta roślinna może być kluczem do obniżenia ryzyka chorób serca. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii stwierdzili, że dieta z obniżoną ilością aminokwasów siarkowych - które występują w pokarmach wysokobiałkowych, takich jak mięso, nabiał, orzechy czy soja - koreluje z niższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego.
Na co zwrócić uwagę wnioskując o kredyt gotówkowy?
21 marca 2023, 20:03Kredyt gotówkowy na dowolny cel to najczęściej zaciągane zobowiązanie bankowe. Charakteryzuje się minimum formalności, decyzja kredytowa udzielana jest szybko i co najważniejsze, uzyskane środki kredytobiorca może przeznaczać na dowolne cele, a bank zupełnie w te decyzje nie ingeruje. Chcesz wziąć kredyt gotówkowy? Na co zwrócić uwagę przy wyborze najlepszej oferty? Pamiętaj, że na rynku usług finansowych panuje ogromna konkurencja, a każda instytucja bankowa realizuje własną politykę współpracy z klientami, dlatego propozycje są różne. Możesz wybrać kredyt gotówkowy, uwzględniając własne potrzeby, ale też możliwości spłaty.